Mitt möte med Grete för 10 år sedan

Jag träffade Grete när jag var ca 16 år. Då hade nyligen avslutat min tid vid Kappsäcksteatern på
Åland eftersom jag upplevde att jag inte utvecklades och kände att teatern nog inte var något för
mig. I samma veva berättade min mamma att hon kommit i kontakt med en norsk kvinna som
sysslade med teater och att hon var intresserad av att träffa mig. Jag tackade ja och hade jag inte
gjort det hade jag nog aldrig hamnat där jag är idag. Grete öppnade dörren till en värld jag aldrig
kunnat drömma om. En värld fylld av spännande människor, reflektion, dans, text och röst arbete,
skådespeleri, disciplin och mitt första möte med Anton Tjechovs Måsen. Grete såg mig och min
potential, hon behandlade mig som en jämlike och vuxen.

Hon fick mig att börja reflektera över texters betydelse och innehåll, lärde mig rumslig uppfattning
och att inte psykologisera skeenden i onödan. Hon väckte min brinnande längtan till teatern och gav
mig mersmak på jobba vidare, lära mig mer och utvecklas. Hon bjöd in mig till en veckas
workshoparbete med Shakespearetexter tillsammans med skådespelare, dansare och andra
kulturarbetare från Italien, England och Norden och jag var i himlen. I ridbyxor och en urtvättad
alldeles för stor vit t-shirt såg jag dessa vackra och spännande människor dansa förbi mig i rummet
medan jag gjorde mitt bästa för att hänga med.

Idag är jag själv scenkonstnär med inriktning på dramapedagogik och skådespeleri och har de
senaste året medverkat professionellt både i film och teater, dessutom håller jag på att skriva en
egen monologföreställning. Grete och jag har inte lika mycket kontakt som tidigare, men jag vet att
den världen Grete bjöd in mig till när jag var sexton bara växer för varje dag som går. Den kunskap
och de erfarenheter jag fick då kommer jag alltid ha med mig och det kan ingen ta ifrån mig. Jag
kan inte med ord beskriva hur glad jag är över att vi fick träffas. Tack!

Linnea Sundblom

 


 

Rösten i kroppen

Efter en 5-dagar lång och underbart inspirerande ”Rösten i kroppen”-workshop på Åland med
Grete Sneltvedt som ledare så känner jag mig livskraftig och har löjligt bra feelis. Har upptäckt
egna urljud och lyssnat till andras, hoppat, sprungit och stått stilla, gråtit, svettats och skrattat till
alltför dåliga skämt. Bastat, ätit och druckit så gott att Åksat pois! Ett stort tack till alla som var med
och till LumparLab Teaterförening. Scenkonstnärer och andra skapare jag rekomenderar varmt att
jobba med Grete.

Miro Jerohin

 


Mitt möte med Grete som pedagog

Jag har jobbat med Grete Sneltvedt vid Yrkeshögskolan Novias scenkonstutbildning samt på en workshop om röst och rörelse ”Poetry of Acting”. Som pedagog är hon väldigt empatisk. Jag upplever att hon har en tydlig riktning med allt hon gör. För att hon ser varje deltagare som individ, behöver man inte känna sig orolig över sin egen utveckling utan man kan lita på att utvecklingen sker på sin egen takt. Hon har mycket tålamod och förståelse över en människa som helhet. Varje gång hittar jag många nya kunskaper och erfarenheter från hennes kurser. Jag hittade en del av mig själv på hennes kurser. Jag skulle jobba gärna med henne igen.

Essi Parkas

 


 

Mitt möte med Grete – en vändpunkt

Våren 2015 hade jag lyckan att träffa Grete och delta i en kurs med henne. Jag studerade till dramainstruktör då och på schemat stod det improvisation. Vad jag inte visste var att den kursen skulle komma att bli något av en vändpunkt för mig och mitt arbete inom scenkonst.

Under kursen introducerade Grete bland annat Viewpoint för oss. Viewpoint träningen var väldigt effektiv och berikande. Den hjälpte mig att träna upp koncentrationen och att hålla den uppe samt som grupp upplevde jag att vi fick en djupare kontakt med varandra.

På ett klart och tydligt sätt handledde Grete oss genom arbetet med de olika verktygen och form, nivåer, tempo, stillhet, repetition osv. föll en efter en på plats. Jag blev bättre på att våga använda kroppen. Att våga gå in i situationer och skapa former, former som jag länge sett i mitt huvud men som jag inte vågat släppa fram.

Den här kursen påverkade mig väldigt mycket. Den gav väldigt mycket. Den hjälpte mig att tänka mer på placeringen på scenen. Var finns allt. Vad gör det intressant. Hur skapar jag dynamik, spänning. Vad får någonting fint att bli otroligt vackert. Och våga lita till stillheten. Den totala stillheten och suget som kan uppstå med hjälp av den.

Kursen med Grete kom att bli en av de viktigaste i min utbildning och jag återkommer ofta till det jag lärde mig under den i mitt arbete med olika produktioner.

Johanna Karhulahti